Vadászgörények otthoni tartása

Vadászgörények otthoni tartása


Mostani cikkem több részből fog állni, amiket külön fogok megírni, mert egybe nagyon sok információ lenne.  
A mai témám az állattartás és azon belül a vadászgörénnyel való együttélés.  
Mivel egzotikus állatról van szó, így sok mindent meg kell említeni, ezek pedig: 
Tartása 
Etetése 
Gondozása 
Viselkedése 
Betegségek 
hormonimplantátum 
Orvosi vizsgálatok 
 
Mielőtt görényt vennél, előbb alaposan tájékozódj! 
A görény sok figyelmet, időt, gondoskodást, nevelést, helyes táplálást, rendszeres orvosi ellátást igényel! 
 
Vadászgörény tartása, szokásai 
Első körben le kell szögezni, a vadászgörény nem rágcsáló!  Ragadozó állat! 
Vagyis nem rág meg semmit, de nem is etethető bármivel.  Húsevő tehát színhúson és csontoshúson, inas, bőrös részek, belsőségeken kívül nincs másra szüksége.
 
Ez ugyan már a második fejezet része lenne, de érdemes minden fejezetben megemlíteni, mert sok probléma és baleset adódik a görények helytelen etetéséből. 
Jellemzői: 
Menyétfélék családjába tartozik, rokonság: menyét, borz, vidra, nyest. 
Borzokkal hasonlóan a görény is ereget büdit, így üríti bűzmirigyét. 
Viszont ez a szag 10 percnél tovább nem marad meg a levegőben, ruháról és testrészről pedig lemosható.  Idegesség, stressz, félelem, heves játék is előidézheti a bűzmirigy ürítést. Ebből biztosra tudhatjuk, hogy görényünk jól működik. 
Mérete: a nőstények kisebbek, mint a hímek és a súlyuk is kevesebb. 
Nőstény görény súlya:  0,7-1 kg 
Hím: 1kg-2kg 

Szokások: 
Alvás: napi 14-16 órát alszanak, persze ezt nem egyben és nem éjjel. 
Sajnos okoznak időnkét álmatlan éjszakákat, pláne, ha betegek.  
Saját tapasztalat az én görényem betegség esetén csak velem alszik, másképp őrjöng, valamint betegen nagyon agresszív. Agresszivitása intenzív erős és mély harapásokban nyilvánul meg, valamint folyamatosan támad. Ilyenkor is nyugodtnak kell maradni, mert ő így mondja el nekünk, hogy nagyon rosszul érzi magát. Ugyan ez jellemzi, ha éhes vagy álmos, annyi különbséggel, hogy akkor a harapások nem intenzívek és nem annyira fájdalmas. 
Tehát ha valaki nem szeret éjjelente egyszer felkelni és egy fél óra -óra hosszára a kis makogóst kiengedni az, nagyon sok zörgésre, ketrecrázásra, ajtó kaparásra, etetőtál dobálásra számítson. Saját tapasztalat. 
A túlzott mesterséges fény (lámpa) nem tesz jót a szerveztüknek, a hormontermelésnek. Mivel így felborul a nappal és éjszaka érzékelésük, ezáltal hormontermelési probléma lép fel, ami orvosok véleménye szerint egyik kiváltó oka az amúgy is gyakori mellékvese daganatnak. 
Nappal érje minél több természetes fény, este pedig próbáljuk minimálisra csökkenteni a fényviszonyokat mikor vele egy helyiségben tartózkodunk. 
Játék: 
Szereti a gazdival közös játékokat. Nálunk például nagyszám a fogócskázás, valamint az ágyról rám ugrás és levegőben elkapás. Valószínű élvezi a repülést, és tudja, hogy mindig elkapom. Játék közben is megy a harapás, de ez már csak csipkelődés és egyáltalán nem fáj. Játék közben sok puszit is kapok. 
Kedvenc játéka a labda, de azt óvja félti, tőle senki el nem veheti. 
Itt érdemes megemlíteni, hogy a görények, amit értékesnek gondolnak az eldugják. Lehet az kulcs, hajgumi, kupak, toll, telefon, zokni, labda, valamint étel. Ételt rendszeresen eldugnak, és később elfogyasztják. Ez viszont veszélyes, mivel a hús erjed és így a baktériumok is elszaporodnak benne, ami komoly problémát okozhat. Így az eldugott étel igyekezzünk minél előbb megkeresni, és kidobni. Idegesség vagy élvezetes játék közben makogó hangot adnak ki, ők így beszélgetnek. 
Higiénés szokások: 
A vadászgörény nem kutya, vagyis teljesen szobatiszta sosem lesz! 
Macskaalom és sarokvécét célszerű használni minden helyiségben, ahova bemehet. De így is előfordul egy – egy kósza mellé vécézés 
Görény sose üssük meg, mert agresszív lesz! Ha valami rosszat csinál szóljunk rá erőteljesen, hogy Nem! Sok türelem és következetes neveléssel megtaníthatóak.  
Viszont itt megemlíteném, hogy mint mi emberek, így ők is különböző személyiséggel rendelkeznek. Vannak szemtelen és jól kezelhető görények. 
Vannak egy gazdás görények, mint az enyém is. Ami azt jelenti, hogy engem nem bánt, de más nem simogathatja és nem veheti ölbe sem mert harap. 
Ez előfordul náluk más társaikkal szemben is. Mikor egy görény együtt nevelkedik egy kutyával, macskával vagy egy másik görénnyel kis kora óta azt elfogadja. Viszont, ha később kerül a csapatba egy másik állat a görény már 1 éves korától nem túl elfogadó, és támadóan léphet fel az új jövevénnyel szemben. Nálunk a mai napig nem fogadta el a második cicánkat, aki később érkezett hozzánk. Herkules a vadászgörényem akkor volt 2 éves, mikor egy 2 hónapos cicát hoztam hozzá. Azóta eltelt 2 év és sok verekedés, szőrtépés, de még mindig nem fogadta el. Már nem is fogja. 
Vécézésnél célszerű egy rongyot tenni a sarokvécé elé, mert a görény szereti megtörölni magát dolga végeztével. Ugyan ez, étkezés után is megtörli a száját, ezt általában a zokniba vagy mamuszba esetleg szőnyegbe teszi. 
Görényt fürdetni nem kell, csak ha valamivel összekeni magát.  
Fürdetéstől bőre kiszáradhat, valamint pézsmaszaga is felerősödik. 
Körömvágás rendszeresen 2 hetente szükséges. Óvatosan kell vágni a körmüket, nem lehet se túl hosszú se túl rövid, mert járási problémát okozhat. 
Macskák részére használatos ollóval a hajlott rész elött vágjuk le a körmöt. 
Szőroldó paszta (maláta paszta) adása heti szinten ajánlott, ezzel megelőzve a bélelzáródást. Valamint vitamin paszta adása is javasolt szintén heti szinten.  
Fontos! Beteg személy a görényeket kerülje el a betegség ideje alatt, ne érintkezzen velük lehetőleg egy légtérben se tartózkodjanak! 
Mivel a vadászgörények fogékonyak a náthára és az influenzára is, ezt sajnos embertől is elkapják. Sok költséggel jár ilyenkor a görényt kigyógyítani, mivel náluk súlyosabb a betegség, mint az embernél! Tünetei: nehéz légzés, fulladás, köhögés, hangos orrlégzés, levertség, étvágytalanság, valamint az ivás mellőzése. Orvosi ellátást igényel. Ilyenkor én az ételt pépesítem és vízezem, valamint kevés kb. pontnyi mézet adok neki. Betegségnél minőségi nedvestápot kap, amit összenyomkodok és vízezem. Ezzel biztosítva a könnyű étkezést, valamint a vízbevitelt is. Ezt csak megfázásnál alkalmazom, komolyabb betegség nálunk még nem volt. Az én görényem immunrendszere nagyon gyenge, így az átlagnál magasabb hőmérsékletben kell tartanom (fűtött szoba mindig), valamint rengeteg meleg pokrócot teszek be neki. Így megússzuk havi két megfázással. Sajnos ez nem egyedi eset, sok más görénytartó is mesélt már ugyan erről.  Friss víz mindig legyen lerakva neki, amit naponta legalább kétszer cseréljünk. 
Eddig tartott az első cikk.
Remélem hasznos volt a cikkem első fele és senkit nem riasztottam el attól, hogy egy kis makogó medvét otthonába és szívébe fogadjon.
A következőben cikkben  innen folytatom. :)

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »