Vadászgörények otthoni tartása II

Vadászgörények otthoni tartása II


Vadászgörények etetése 
 
Sziasztok! 
Újra itt egy újabb cikkel a vadászgörényekről, melyben fontos infókat olvashattok róluk. 
Ebben a cikkben saját görényemről írok pont úgy, mint az előző cikkben is tettem. Saját tapasztalatok, amiket volt, hogy kemény küzdelem mellett kellett megtanulnom. 
Száz szónak is egy a vége, aki vadászgörényt vállal, nagyon készüljön fel! 
Az előző cikkben kitértem a görények otthoni tartására részben, de ez tovább fog folytatódni. 
Igazából minden információ magában foglalja a görények otthoni tartását, nem lehet csak egy vagy két dolgok kiemelni és aszerint cselekedni. Ennek az egésznek egységet kell alkotnia, hogy az a kis lélek, aki ránk bízza életét, biztonságban és szeretetben legyen, megfelelő ellátás mellett.  
Egy görénnyel közel annyit kell foglalkozni, mint egy kisebb gyermekkel. 
Az előző cikkben csak érintőlegesen említettem az etetést, így erre most kitérek bővebben. 
Etetés: 
A vadászgörények ragadozó állatok, vagyis húst fogyasztanak!  
Maximum 4 óránál többet ne éhezzen egy görény sem. Nagyon gyors az anyagcseréjük, így 4 óra alatt minden kiürül a szervezetükből! 
Gabona, zöldségek, gyümölcs félék adása szigorúan tilos! 
Vitaminpaszta és szőroldópaszta adása javasolt, hetente legalább egy alkalommal 1-1cm csíknyi. Tojásnak nyersen kizárólag csak a sárgája adható neki, heti maximum két alkalommal! Tojásnak magas a cukortartalma, így sűrűn nem adható a görényeknek mert hajlamosak az cukorbetegségre!
 
Tojásból adható neki tyúktojás, fürjtojás is. 
Húsok: 
Húsok melyeket kerülni kell: sertés, romlott vagy már kissé büdös hús, döghús, halak! 
Hal adása ritkán havi egyszer lehet, mert büdi lesz tőle a görény szaga. Kizárólag szálkamentes halat lehet nekik adni, és abból is keveset!
 
Az én görényem már 4 éves, de még eddig nem evett halat és ezután sem fog, jobb a biztonság. 
Húsok melyeket ehetnek: csirke, tyúk, kacsa, nyúl (csak főzve!), liba. 
Élőállat: Egér (fiatal), naposcsibe. Nem szükséges ezeket valóban élve adni, nem ezen van a hangsúly. A görények általában szeretik az egeret és hüllős boltokban, hüllőket is árusító kereskedésekben általában lehet kapni fagyasztva is. 
Marhahús adása nem javasolt, mivel a természetben sem jutna marhahúshoz, ahhoz elég kicsik, hogy egy ekkora állatot leterítsenek. Valamint a marhahúsban is találhatók apró a szemnek láthatatlan élősködők, peték.  
Nyershússal való etetés előnyei: a nyershús legyen mondjuk kacsa vagy csirke, tele van tápanyaggal, amely a görények számára fontos. Húsok mellett fontos, hogy ne csak színhúst egyen. Szüksége van az állat bőrére, szívére, májára, ínakra, tüdőre, nyakra(csirke!).  
Fontos, hogy csonthoz is jusson a kálcium bevitel miatt. Csontot főzés és forrázás nélkül adjunk neki! Forrázás vagy főzés hatására a csont kemény lesz, és fulladást okoz.  Szilánkosan törő csont adása szigorúan tilos. Ne kísérletezzünk, maradjunk inkább a csirkenyaknál.  
Színhúst lehet forrázni: a színhúst forró vízbe áztatjuk kb másfél -két percig, majd kivesszük belőle. Kis hideg-langyos vizet engedhetünk a húsokhoz, mert szeretik a husikat “lével” jelen esetben vízzel fogyasztani. 
Az én görényem csak úgy eszi meg a húsokat, ha kevés hideg vizet engedek rá és úgy tálalom neki. 
Csirkenyak: a nyers csirkenyakat egy éles késsel kb. 1cm-es darabokra vágjuk fel, és így adhatjuk a görénynek.  
Szívet és májat a magas vastartalom miatt nem szabad sűrűn kapniuk, mert mérgezést kapnak a magas A vitamin beviteltől! Tej adása szigorúan tilos! 
Nyershús hátrányai: 
Sajnos a szükséges nyershúsnak is van hátránya, mégpedig a szalmonella-fertőzés.  Ha valaki azt gondolná, hogy akkor majd ad neki alutasakos macska kaját, vagy száraztápot az várjon egy kicsit és olvasson tovább! 
Szalmonella-fertőzésen az én görényem is átesett, szerencsére pár nap alatt meggyógyult, de azonnali orvosi beavatkozással! 
Ez a kis fertőzés egy komoly bélfertőzést okozott, két nap alatt- háromszor voltunk orvosnál. Az első alkalommal sajnos műtétre készültünk, mert a tünetei megegyeztek a bélelzáródással. Amit az orvos is kitapintott, majd a műtét alatt derült ki, hogy a fertőzés hatására akkorára duzzadt a bél egy szakasza, hogy azt érezte az orvos csomónak. Természetesen röntgen is készült, ami egy foltot mutatott. Így alakult, hogy műtét lett belőle és vérvétel is, de csak a feltárásig jutott az orvos, mert nem kellett tovább mennie. Átmozgatta a beleit, majd összevarrta. Nagyon sok injekciót kapott, és gyógyszert is, amit már itthon kellett neki adni. 
Ez akkora már 50 ezer forintomba volt, plusz taxi, amivel együtt 62 ezer forint volt. Másnap ismét orvoshoz kellett mennünk, ráadásul kétszer is. Délelött és majd délután, megint sok injekció 5 db reggel és 5db délután. Ekkor már 72 ezer forint kiadásnál tartottam 24 óra leforgása alatt. 
Tünetei: levertség, a görény nem mászkál, fájó has, ezt leginkább úgy vesszük észre, hogy a görény nem eszik és nem iszik, valamint a székelésnél fájó kissé visító hangot adhat ki. Illetve végterméket nem produkál, láz. Görényünk bármikor is a fent említett tüneteket produkálja, azonnal forduljunk orvoshoz, lehetőleg specialistához! 
Specialistákat a cikk végén fogok írni, mert nem egyszerű találni. 
Száraz és nedvestápok: Macskának való száraz és nedves táppal lehet etetni őket, de csak kiegészítő etetés céljából.  Tehát két fő étkezés között adható nekik egy kis csemege gyanánt. A nagymárkás és olcsó tápokat felejtsük is el. 
Ezek igazából a macskáknak sem jók, mert tápanyagtartalmuk egyenlő a nullával. 
Nedves és száraztápból ezeket vegyük: Royal caninHill’sIamsAcana. 
Amire figyelnünk kellene a tápok összetételénél: lehetőleg hús alapú fehérjét tartalmazzon, abból is min 32-38%, 20-22% zsírtartalma legyen, a hamutartalom (hamu = kalcium és foszfor) 7% alatt legyen (ellenkező esetben vesekő alakulhat ki), a rosttartalomnak pedig 3% alatt kellene lenni. 
 célszerű a kölyökmacskának valót választani, mivel ezek közelebb állnak a vadászgörények tápanyagszükségletéhez. 
 
Saját tapasztalat a hús nem drágább, mint az alutasakos! 
Mivel az alutasakosnak nincs nagy tápanyagtartalma, így a görény mindig éhes lesz, ezáltal több alutasakos fog fogyni. Havi szinten ennek költsége elérheti az 50ezer forintot is. Még egy jó hentesnél friss húsból vehetünk akár 5kiló húst is, és étvágytóól függően egy hónapra is elegendő lehet. Az én görényem hím, másfél kilós, két darab nagy egész csirkecombot másfél nap alatt eszik meg. Egynap háromszor kér enni.  
ilyenkor megáll a hűtő elött és ott várja a husikát. 
 
Fogászat: 
Évente egyszer ajánlott fogkőeltávolításra vinni a görényeket. 
Ez megelőzhető, ha minőségi száraztápot is esznek, valamint csirkenyakat. Mivel ezek leszedik a lepedéket a fogaikról, ezzel megelőzve a fogkövet. A fogkő kezdetben sárgás színezetű, majd szürke, barna és a végén olyan mintha, szuvasodna a görény foga. Ezek általában a hátsó rágófogakon láthatók. Betegségek kialakulásához is vezet a kezeletlen fogkő pl: fogíny gyulladás, valamint elszaporodnak a baktériumok, amik a vérkeringésbe kerülve, más szervi problémákat is okoznak. 
 
 Ahogy ígértem orvosok: saját tapasztalat: Dr. Pálinkás Csaba állatorvos Bp. 3.kerületben rendel. Bogáncs állatorvosi rendelő. 
Valamint Dr. Pazár Péter -nála még nem voltunk, de ő egy specialista, a görényesek favorit orvosa. Nehéz időpontot foglalni hozzá, de nem lehetetlen. 
Illetve ultrahang specialista Dr. Péterfia Dalma Bp. 16 kerület. 
 
Nos ennyi lenne az etetésről szóló cikkem. 
Következő cikkben pedig rátérek az ivartalanításra és annak alternatívájára, valamint jobban kibeszéljük a görények helyes tartását otthon Pl: ketrec mérete, alvóhely stb..
A negyedik cikkben pedig a betegségek lesz a téma. 
Utána pedig a 5.cikkben kötelező orvosi vizsgálatokról is szó lesz. 
 
Remélem hasznos infókkal szolgálhattam ma is. 
Folyt.köv

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »